VRAGEN

Wat is mindfulness?

Mindfulness is bewust aanwezig zijn in het moment. In het nu. Met een open, vriendelijke en nieuwsgierige houding. Met een open, vriendelijke en nieuwsgierige houding waarnemen wat er van moment tot moment in ons omgaat.  Mindfulness is de wind op je huid voelen, je gedachtestroom aan je voorbij laten gaan, maar ook de vrolijkheid  ergernis, moeheid, onrust of ontspanning in je lichaam voelen. De vreugde én tegenslag ervaren op de momenten dat die er zijn zonder dat je er direct iets mee hoeft te doen of erover hoeft te oordelen. Het is er, laat het er zijn, ervaar het.

Wat zijn de effecten van mindfulness?

Vanuit de wetenschap is bekend dat men door mindfulness beter leert omgaan met o.a. stress, angstklachten en slapeloosheid. Mindfulness wordt tevens geadviseerd bij burn out klachten en is ondersteunend depressieve klachten.  Het is bewezen dat mensen na deelname aan een 8-weekse mindfulnesstraining o.a. stressbestendiger, meer effectief en tevreden zijn. 

Hoe lang beoefen je mindfulness per dag?

Mindfulness is makkelijk toe te passen in het dagelijkse leven door de verscheidene oefeningen. Denk aan een bodyscan voorafgaand aan het slapengaan. Maar ook uit je hoofd komen door bijvoorbeeld in de rij bij de winkel je aandacht naar je voeten te sturen. Een ademhalingsoefening voordat je een spannend gesprek ingaat of een kijkoefening doen tijdens je lunchpauze. 

Wat is positieve psychologie?

Positieve Psychologie is de stroming binnen de psychologie die gericht is op het optimaal functioneren en ons welbevinden. Men gaat hierbij uit van de sterke kanten van de mens en versterkt dat wat goed is. Dankbaarheid is een groot thema binnen de Positieve Psychologie. Uit onderzoek blijkt dat het geweldige effecten heeft op ons welbevinden, gezondheid en sociale relaties. Gelukkig is een dankbare levenshouding aan te leren

Nog een vraag? Neem gerust contact met mij op.